Samen strijden tegen het Post Intensive Care Syndroom.

Marc Buise, IC-arts in het Catharina Ziekenhuis, deelde voorjaar 2018 zijn idee met Games for Health om een digitaal dagboek voor IC-patiënten te ontwikkelen. Dit om het leven ná de IC draaglijker te maken. Het Catharina Ziekenhuis maakte toen al veel gebruik van fysieke dagboeken, maar het knip- en plakwerk was niet meer van deze tijd. Dat moest veranderen.

De transitie naar een digitaal dagboek ging van start. Voorjaar 2020 brak het coronavirus uit. Het virus betekent langere IC-opnames, meer patiënten die in langdurige slaap worden gehouden en familieleden die amper langs kunnen komen. De vraag naar een digitaal Post-IC dagboek was groter dan ooit. Het team schakelde naar de hoogste versnelling om het dagboek zo snel mogelijk in de ziekenhuizen te krijgen. Eén maand later bereikte het Post-IC dagboek voor morgen de IC-afdelingen. Met twinkelingen in onze ogen kijken we naar het resultaat en alle reacties. Mensen helpen: dát is waarvoor we het doen.

In 2023 zijn twee maatschappelijke investeerders toegetreden tot Post-IC: Shaping Impact Group en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Daarbij is Post-IC verzelfstandigd en ondergebracht in een nieuw opgericht bedrijf met de naam Post-X. Zo garanderen we dat Post-IC ook in de toekomst een waardevolle partner blijft voor patiënten, familie en ziekenhuizen. Games for Health blijft een meerderheidsbelang houden in de nieuwe bv en nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van het dagboek.

Games for Health
&
Post-X,
het team achter Post-IC.

Games for Health
Het Post-IC dagboek is geen spel toch? Nee, allesbehalve zelfs. Maar Games for Health gelooft wel in de kracht van speelse en duurzame verbindingen. Door middel van speelse interactie ontwikkelt Games for Health diverse toepassingen voor in de zorg. Post-IC is een van die toepassingen die het mogelijk maakt om patiënten, familieleden, verpleegkundigen en in sommige gevallen ook nabestaanden, helpt om voor elkaar te zorgen door te schrijven voor de ander. Noem het speels of sociaal, het Post-IC dagboek ontleent haar kracht aan intrinsieke wil van familie en verpleegkundigen om emotionele en mentale zorg te bieden aan patiënten die soms wekenlang in ‘slaap’ zijn gehouden en daardoor problemen op cognitief, mentaal en emotioneel vlak ontwikkelen.

Het Post-IC dagboek was één van de winnaars van het Techleap COVID-19 Programma. En Post-IC won ook de zorginnovatieprijs 2021. Het ging niet om het winnen, maar de erkenning is wel een steun in de rug voor iedereen die Post-IC mogelijk heeft gemaakt.

Post-X
Sinds januari 2023 zijn de activiteiten van Post-IC verzelfstandigd en ondergebracht in een nieuw opgericht bedrijf met de naam Post-X. Games for Health blijft een meerderheidsbelang houden in de nieuwe b.v.

Waarom de verzelfstandiging?
De activiteiten van Post-IC zijn de afgelopen jaren steeds verder geprofessionaliseerd. Om dat mogelijk te maken, is er geïnvesteerd in een betrokken team, technische en functionele ontwikkeling en verdere groei in Intensive Cares die gebruikmaken van het Post-IC dagboek. Om ook in de toekomst te garanderen dat Post-IC een waardevolle partner voor patiënten, familie en het ziekenhuis blijft, moet er verder worden geïnvesteerd, ook in uitbreiding naar andere landen, om duurzaam rendabel te zijn. Twee maatschappelijke investeerders, Shaping Impact Group en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij zijn daarom toegetreden tot Post-IC. De noodzaak om dat in een nieuwe entiteit te doen werd daarmee onvermijdelijk.

 

Seth van der Meer – Directeur Post-X

,
Ons team bestaat onder andere uit een arts, IC-verpleegkundige, patiëntervaring experts, programmeurs en communicatieprofessionals.

Deze initiatieven dragen
bij aan Post-IC.

Het Catharina Ziekenhuis Is de initiatiefnemer van het Post-IC dagboek voor morgen.
Planetree is onze implementatiepartner voor Nederland.
XTRA ADVICE is onze implementatiepartner voor buiten Europa.
Zorgverzekeraars Nederland heeft de ontwikkeling en opstart mede mogelijk gemaakt.
Rabobank Eindhoven staat garant voor de eerste financiering, zodat we gegarandeerd kunnen draaien.
IC Connect ondersteunt en denkt mee in de ontwikkeling van het Post-IC dagboek.
Nederlandse Vereniging voor Intensive Care heeft ons geholpen met de nodige kennis om Post-IC te kunnen maken.
Family and Patient Centered Intensive Care onderschrijft het belang van het Post-IC dagboek.
Neem contact op met Post-IC.
Ben je als ziekenhuis geïnteresseerd in het Post-IC dagboek?

Stuur een mail naar onze helpdesk via ziekenhuis@post-ic.nl.