Nederland United States Deutschland

Uitleggen en meeschrijven: Post-IC voor verpleegkundigen.

‘Een leven voor en na de IC’. Het is een veelgehoorde uitspraak onder voormalig IC-patiënten. De klachten als gevolg van de IC-opname kunnen tot uiting komen in de vorm van lichamelijke problemen, maar ook van invloed zijn op gevoelens, gedachten en herinneringen. Het Post Intensive Care Syndroom (PICS) is een benaming voor deze klachten. Het bijhouden van een digitaal dagboek tijdens de opname draagt bij aan het verminderen van deze klachten bij thuiskomst. Op deze pagina leggen we uit hoe het Post-IC dagboek werkt.

Lees meer over PICS.

Je zorgt weken voor een IC-patiënt en sleept die persoon door de periode heen. Het voelt goed om ook na de IC-opname iets voor hen te kunnen betekenen.

Brenda Sleven,
IC-verpleegkundige in het Catharina Ziekenhuis.

Alles over Post-IC in drie stappen.

01
Bekijk de demo

Op deze pagina staat aanvullende informatie om als verpleegkundige een duidelijk beeld te krijgen van het dagboek. Ook kun je de demo doorlopen om er vertrouwd mee te raken. Dit helpt je om aan anderen uit te leggen hoe het precies werkt en maakt het gemakkelijker om patiënten en familieleden goed te woord te staan. Verwijs hen door naar icconnect.nl bij vragen over PICS die jij niet kunt beantwoorden.

Ga naar demo
02
Informeer de patiënt

Bij de IC-opname overhandig je de envelop met het instructieboekje, het toestemmingsformulier en de persoonlijke dagboekcode aan de patiënt of wettelijk vertegenwoordiger. Met de dagboekcode kunnen zij het dagboek aanmaken en familieleden en verpleegkundigen uitnodigen om mee te schrijven. Wanneer al deze personen meeschrijven, zorgt dit voor een vollediger beeld van de IC-opname. Jouw bijdrage in het dagboek is hierin van enorme waarde, je staat immers samen met je collega’s dag en nacht aan het bed.

03
Schrijven in verschillende dagboeken

De patiënt of vertegenwoordiger moet de dagboekcode delen voordat je mee kunt schrijven in het dagboek. Je kunt in meerdere dagboeken schrijven en het is gemakkelijk om te wisselen tussen verschillende dagboeken. De informatie die je opschrijft gaat niet zozeer over de medische informatie, maar meer over de algemene ontwikkelingen. Gaat het goed of wat minder goed? Zijn er bezoekers langsgekomen vandaag? En wat doen de apparaten die in de ruimte staan?

20
Januari 2025

Een bijdrage vanaf de IC. Meeschrijven als verpleegkundige.

Als verpleegkundige volg je de ontwikkelingen van patiënten op de voet. Dit maakt jouw bijdrage aan dagboeken van enorme waarde tijdens het herstelproces dat daarna volgt.

FAQ voor verpleegkundigen
Wat doe ik met getekende toestemmingsformulieren die ik ontvang?

Ieder ziekenhuis heeft zijn eigen proces en contactpersonen. Wij adviseren om dit formulier door de secretaresse te laten inscannen en in het EPD te plaatsen. Bepaal intern welk team het beste de introductie en het toestemmingsformulier kan laten tekenen door de patiënt of wettelijk vertegenwoordiger.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat moet ik doen?

Je kunt zelf een nieuw wachtwoord aanvragen via de inlogpagina van het dagboek. Bij de vraag om je wachtwoord in te voeren, kies je voor de link ‘wachtwoord vergeten’. Je ontvangt daarna een email met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

Hoe open ik het dagboek van een andere patiënt?

Op het moment dat je een bericht geschreven of gelezen hebt verschijnt altijd de mogelijkheid om het dagboek te sluiten. Ook kun je op elk moment op de informatieknop klikken om het dagboek te sluiten. Daarna verschijnt een lijst van dagboeken van andere patiënten.

Wordt het dagboek stopgezet wanneer de patiënt naar een andere afdeling gaat?

De patiënt is eigenaar van het dagboek en neemt het dagboek dus met zich mee. Mee naar een andere afdeling, mee naar het revalidatiecentrum en uiteindelijk ook mee naar huis.

Kan ik berichten van familieleden en vrienden van de patiënt lezen?

Als de patiënt dit in het dagboek heeft aangegeven, dan kunnen verpleegkundigen ook de berichten van de andere schrijvers lezen. Als de patiënt dit niet heeft ingevuld, kan de wettelijk vertegenwoordiger alleen aangeven dat zijn/haar berichten door de verpleegkundigen gelezen mogen worden. Dit is dus afhankelijk van de ingestelde voorkeuren.

Wat als ik een bericht in het verkeerde dagboek heb gezet en deze wil verwijderen?

Stuur een mail naar help@post-ic.nl met de vermelding dat je het bericht in het desbetreffende dagboek wilt laten verwijderen. Wij verwijderen dit bericht zo spoedig mogelijk voor je.